Pěstování a využití levandule

Zavřete oči a přeneste se s námi do Provence. Vidíte před sebou ty nekonečné pásy fialové barvy? Nadechněte se a přivoňte si. Cítíte omamnou vůni levandulí, které jsou s Provence neodmyslitelně spojeny? Pokud si chcete vychutnat kouzlo Francie také u vás doma začněte pěstovat levanduli. Levandule přinese pověstný francouzský šarm i na vaši zahrádku a zahalí ji kouzelnou vůní.
 

Vdechněte zahradě kouzlo Provence

Pokud vám fialová provoněná kráska nedá spát, vychutnejte si její krásu i vůni u vás doma. Levandule vytváří plně mrazuvzdorné keříky, které jsou 20 až 60 centimetrů vysoké. Nejen že se levandule bude na vaší zahradě skvěle vyjímat, nabízí také mnoho využití v domácnosti.

 

Co mají levandule rády

Levandule se velmi často využívá k vytvoření provoněného bylinkového zátiší, je také vhodná k pěstování ve velkých nádobách. Zahrada nabízí ideální prostor pro pěstování levandule, možné je však levanduli pěstovat také na slunných balkónech. I přesto, že levandule není náročná na živiny, potřebuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Levandule je medonosná, takže bude nadšená z přítomnosti včel a motýlů. 

Začínáme s pěstováním levandule

Levanduli můžete koupit jako hotovou rostlinku, nebo ji začít pěstovat od semínka. Semínka levandule je ideální zasadit do truhlíku v průběhu února a března a nechat vyklíčit v pokojové teplotě. Během 4 týdnů rostlinky vyklíčí. Malé rostlinky poté rozsaďte do malých květináčů a po skončení mrazů je můžete umístit ven. 

Nechcete čekat?

Pokud nechcete čekat, až rostlinky vyklíčí, můžete si je koupit již vypěstované a ponechat je v květináči, nebo přesadit na zahradu. Vyhněte se však velkým mrazíkům, aby vám levandule nezahynula.

Levandule je nenáročná

Levandule je poměrně nenáročná na údržbu a přezimuje i v našich podmínkách.  Aby levandule nepřerostla, je nutné ji pravidelně na jaře a na podzim zastřihovat. Na jaře se zastřihují první výhonky, aby byla levandule hustá, na podzim se levandule zkracuje. U zkracování se řídíme novými lístečky, začínáme s řezem před posledním novým lístečkem.

Není levandule jako levandule

Asi nejznámější je levandule lékařská (Lavandula angustifolia), setkat se však můžete i s jinými druhy. Levandule korunkatá (Lavandula stocheas) se vyznačuje velkým květenstvím, v našich podmínkách však nepřezimuje. Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia) nabízí jemně růžové zbarvení s bílými květy.

1000 a jedno využití levandule

Květy levandule jsou učiněným pokladem a mají v domácnosti opravdu široké využití. Levandule se po staletí přidává jako součást kosmetických produktů i luxusních francouzských parfémů. Vy si například můžete díky sušené levanduli, vychutnat voňavou relaxační koupel, nebo provonět šatní skříň vloženými sáčky se sušenou levandulí.

Levandule jako potravina

Kromě levandulových nálevů, které uklidňují nervy a tiší bolest hlavy, můžete využít levanduli velmi kreativně. Čerstvé květy je možné kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávat je však můžete i do marmelád. Sušené květy se dokonale hodí k dušeným pokrmům. K masu a rybám se doporučují mladé lístky levandule.