Největší pavouk v ČR

Většina pavouků žijících na území České a Slovenské republiky disponuje drobným tělem, tenkýma nohama a celkově se jedná o poměrně malý hmyz. I u nás však najdeme větší druhy, které se svými rozměry sice nemohou rovnat těm největším světovým gigantům, naženou však strach i těm, kteří se obvykle pavouků nebojí. 

Mezi větší české druhy patří například někteří pokoutníci, ani ti se ale nevyrovnají našemu největšímu pavoukovi, slíďáku tatarskému. Ten je považován za jeden z největších druhů v celé Evropě, části západní Asie i severní Afriky. Pojďme si ho tedy blíže představit.

Slíďák tatarský

Slíďák tatarský (Lycosa singoriensis) je největším evropským pavoukem. Někdy se mu přezdívá "tarantule". Samičky jsou podstatně větší než samci. Jejich tělo dorůstá do délky až 3,5 centimetrů, samci jsou velcí 2-3 centimetry. Celkový dojem velkého pavouka podtrhuje ještě 8 párů dlouhých a mohutných nohou.

Co se týče zbarvení, to je nejčastěji šedohnědé, šedé až do černa. Typická je kresba na hlavohrudi a párové světlé skvrny na zadečku. Stejně tak jsou zbarvené i nohy.

Slíďák tatarský se nejčastěji vyskytuje od Maďarska až po ruské stepi. Často žije v okolí vodních ploch, důvodem však není voda, ale přilehlé písčité břehy, které vyhledává. U nás ho najdeme nejčastěji na jižní Moravě. V minulosti se u nás několik let vůbec nevyskytoval, a tak byl považován za regionálně vyhynulého, dnes se s ním v této oblasti opět můžeme setkat. I přesto ale zůstává na seznamu ohrožených druhů.

slíďák tatarský

Slíďák tatarský je největší pavouk žijící v ČR.

Slíďáci žijí v písčitých oblastech s minimem vegetace. Do suchého substrátu si vyhrabávají díry, které mohou být i 50 centimetrů hluboké. Stěnu této nory vystele pavučinou, která přesahuje ústí nory. Mohlo by se zdát, že čeká, než se do jeho “pasti” něco chytí, nicméně nora slouží pouze jako jeho denní úkryt. Se soumrakem se vydává na lov. Žijí se hmyzem, který aktivně chytá. Člověku se slíďáci vyhýbají, pokud ale na nějakého narazíte, není třeba se obávat, jsou zcela neškodní.

Rozmnožování slíďáků je poměrně zajímavé. Samička si totiž kokon se stovkami vajíček nezavěšuje jako jiné druhy. Nosí ho stále s sebou, mezi snovacími bradavkami na zadečku. V horkých letních dnech lze pozorovat, jak samička vystavuje kokon slunečním paprskům.

slíďák tatarský nosí děti na zádech

Když se mláďata vylíhnou, matka je ještě chvíli nosí na zadečku, který pokrývají v několika vrstvách.

Chov slíďáků tatarských

Slíďák tatarský nebyl ani přes svůj status chráněného živočicha odchováván žádnou zoologickou zahradou až do roku 2019. Právě v tomto roce se chovu ujala zoo Praha, která se chovu věnuje dodnes. Díky tomu se může pyšnit jedním z největších známých exemplářů tohoto druhu vůbec. 

Největší pavouci na světě

I přesto, že se nám může slíďák tatarský na první pohled zdát velký, existují mnohem větší druhy. Za ty největší na světě bývají označovány dva - sklípkan největší a maloočka, latinsky heteropoda maxima. Oba druhy dosahují rozpětí nohou až 30 centimetrů a svojí váhou se s přehledem vyrovnají malému štěněti. Kromě velkých druhů hmyzu loví také malé obratlovce. Například maloočka nemá problém zpracovat kořist větší, než je ona sama. Paradoxně však není ani jeden z těchto druhů člověku smrtelně nebezpečný, i když jejich kousnutí může být bolestivé.